Castellano Valencià Aculliber
Búsqueda general Por nombre Por año de nacimiento Por actividad 

Biografía de Antonio Calatayud Vañó

Fuente: Juan Calatayud Castelló

Nacido el: 17/01/1911 en: Bocairent
Fallecido el: 08/02/1992 en: Bocairent
Actividad: Músico
Última actualización: 02/05/2010
« Volver

 

Bocairent (1911-1992). Inicia els seus estudis musicals de solfeig amb el director de la banda de música “La Nova” Àngel Bernat Beneyto, autor entre altres de “l’Himne de Bocairent”, Salvador Carbonell i José Calatayud Herrero el qual li donava lliçons de clarinet quan tenia onze anys.

En 1923 ingressa a la banda “La Primitiva”, el director de la qual en aquells moments era Antonio Beneyto i un any després entrava a formar part de la novella “Unió Musical”, a conseqüència de la fusió de les dues bandes existents abans (La Primitiva i La Nova).

L´Ajuntament li va encomar la direcció de la banda dues vegades, la primera el 1939 i més endavant l´any 1948.

Fou director de l’orquestra que es va formar a la companyia de Teatre Local del Patronato, on es representaven algunes sarsueles, així com de la Capella de la Parròquia a la que cantaven misses amb orquestra i motets. Tenia coneixements d´harmonia i guitarra, instrument amb el qual analitzava les seues composicions.

Trayectoria profesional, obras y composiciones

  • L’any 1945 va composar el seu primer pas-doble titulat “La Timba” dedicat a una penya d´amics amb lletra del jove rector En Enrique Beneyto Bernacer. Més tard, a aquesta música, també li va ficar lletra en Gaspar Mollá, una lletra al•lusiva als “Estudiants”, es va titular “Estudiantes Bocairentinos”.
  • El 1949 va composar “Estudiante Pinturero”, amb lletra d´en Gaspar Mollá, dedicat a la filà d´estudians i que amb el pas del temps s´ha convertit en més que un himne per a aquesta “filà”.

  • Ja en l´any 1950 va composar una marxa militar titulada “General Marquem” amb lletra d´en Rafael Miró.
  • Fou músic actiu de la banda durant 59 anys, i a més, dolçainer durant 22 anys, des de 1955 fins 1977, i s´encarregà d´amenitzar danses , corredors i passacarrers de les festes de Sant Agustí i d’altres festes de barris bocairentins. Ell mateix va transcriure les notes de passacarrers, corredors i de les mateixes danses per a que mai no es pergueren.

  • Va arranjar la música actual de « l’Himne a Sant Blai » de Julián Castelló i Luis Cuello, desapareguda durant la guerra civil, entregant la partitura a la filà dels Suavos de la qual els autors eren components. A més, va instrumentar per a banda “l’Himne del Patronato” de Julián Castelló i Juan Bta. Pastor.
  • Va fer alguns arranjaments per a banda com ara “El tomasín” per a la filà dels Marrocs o la “Cançó del Marinero” de la filà dels Moros Marins. Per a aquesta filà va compondre el 1965 el pas-doble “Músics i Festers” amb lletra d’en Manuel Santonja.

  • Inclou temes del folclore bocairentí als pas-dobles “Bekirent” (1974) i “Dels Vilars al Riberet” (1975).
  • Al gener de 1976 va compondre « Xiqueta Bocairentina » amb lletra de Josep Villarubia i dedicada, com no, a la filà d´Estudiants amb la que sempre va mantenir una relació molt arrelada.

  • Al 1977 va compondre el pas-doble “Festa Nostra” amb lletra de Manuel Santonja, dedicada a la filà dels Moros Marins i “l’Himne a la Manta” amb lletra de Josep Villarubia. Aquest himne es va estrenar en març d’aquest mateix any en l’homenatge que li va oferir la “Unió Musical”, el grup de ball “Cardaors” i el cor “Nostra Terra”.
  • En octubre de 1977 presenta a concurs la marxa mora “On naix el Clariano” (1976) a la ciutat d´Alcoi, on va quedar nominada per a la fase final. Maig de 1978 seria el moment de “Nanets”, un pas-doble.

  • El pas-doble-marxa “Calatayud Castelló” (1982) dedicat a la seua familia i distingit amb el segon premi al concurs de música festera celebrat a Sax (Alacant) l´any 1983.
  • A l´octubre de 1984 va composar el pas-doble “Anem anant”. En 1986 fa el “Canto a la Tercera edad” dedicat als jubilats de Bocairent amb lletra d´en Vicente Rodríguez Torres.

 

Otros datos y enlaces

Biografía abierta inicialmente desde la bibliografía de Juliá Monerris, cambiada posteriormente por la que publica Agustín Belda en el artículo titulado “1º Centenario Música Festera - Autores Bocairentinos, y actualizada en mayo de 2010 por su hijo Juan Calatayud Castelló

Estadísticas

En nuestra base de datos hay, en este momento:

2.166 fichas en Bibliografía

154 Biografías

29 Bienes culturales

5 Rutas

Enlaces relacionados

Blog de José L. Martínez ÁngelJosé Antonio Bernat Bacete - FotografíasAjuntament de BocairentAjuntament de Bocairent - Regiduria de CulturaAsociación Paleontológica Alcoyana ISURUSBocairent turistic ::: El color de la HistòriaBlog de Rafael Vidal TipotaneComisión Pro-Monasterio de BocairentDirecció General De Patrimoni Cultural ValenciàFestes de Moros i Cristians a Sant Blai - Bocairent-Parroquia Assumpcio De Nostra Senyora De BocairentMariano - BocairentMemòria Gràfica de BocairentProyecto PAHISCUL M.A.
Pàgina allotjada a Alesc | C/ Mestre Serrano, 2 baixos 46880 BOCAIRENT (València) | Tel./Fax: 962 350 143 | e:mail info@alesc.com